вешнии

вешнии
ВЕШНИИ (7*) пр. Весенний:

Амазонѩне же моужа не имоуть, но акы скотъ бесловесныи ѥдиною лѣ(т)мь къ ||=вешнимъ днемъ ѡземьствьни боудоу(т) и счатаютьсѩ съ ѡкр(с)тьными ихъ моужи (ἐαρινήν) ГА XIIIXIV, 32бв; инии ч(с)тнѣише суть... овии оубо дьнѣ. овии же внѣ. осеннии и вешнии. во огни и в зною ˫ако раби нѣкаци ведеми. (ἐν... ἀέρι) ФСт XIV, 12б; зрите ˫ако времѩ вешеньниѥ. [так!] в не же всѩко ѥство дш҃внѣ на подвигъ съзидаѥтьсѩ. (ἐαρινός) Там же, 23в; и... ннѣ в вешнеѥ времѩ. не всходить трава. ни ѡсѣнѩѥть древо. (ἐν τῷ καλοκαιρίῳ) Там же, 115в; и всѩ зелена˫а зрѣла творить. наѥмьшю оубо сѩ землю и овощю ||=вешнѩго соку и теплотою сл҃нца разботѣють. Пал 1406, 8вг;

в роли с.:

обою же годину сею обрѣтають(с) равньство ѥже ѥсть осѣньнии. и вешнии. таковъ же годъ лѣ(т) и зимѣ. Там же, 8г.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Смотреть что такое "вешнии" в других словарях:

  • осеньнии — (4*) пр. к осень: а ˫азъ далъ рѹкою своѥю. и осеньнѥѥ полюдиѥ даровьноѥ полъ трети˫а десѧте гривьнъ ст҃мѹ же георгиеви. Гр 1130; ѿ начѧтъка осеньнии нощи. УСт к. XII, 246 об.; и паче насъ братьѥ и оц҃и овии ѹбо дьнѣ. овии же внѣ. осеннии и вешнии …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • класти — Класть класти (1) ● Голову, живот класть погибать в бою: На Немизѣ снопы стелютъ головами, молотятъ чепи харалужными, на тоцѣ животъ кладутъ, вѣютъ душу отъ тѣла. 36. У сего царя живу язъ, кабы то язъ у тебя живу, за тебя и душу и голову кладу …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • ведемъ — (1*) прич. страд. наст. к вести в 1 знач.: (вм. ведомъ?): овии оубо дьнѣ. овии же внѣ. осеннии и вешнии. во огни и в зною ˫ако раби нѣкаци ведеми. орюще копающе. вѣтви кладуще. (ἀποταγέντες!) ФСт XIV, 12б …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • вънѣ — (212) нар. и предл. I. Нар. 1. Вне, снаружи; за пределами: Нъ ˫ако же виноградъ ѥгда процвьтеть вънѣ на се<лъ>. то чѫѥть вонѫ сѹщеѥ въ <храмѣ> вино. и цвьтеть сь нимь (ἔξω) Изб 1076, 133 об.; заѹтра и вечеръ и полѹд҃<не> за тѩ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»